Wat zijn etalagebenen?

Bij patiënten met etalagebenen voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die gebruikt worden bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaders vernauwd zijn. Deze vernauwing (ook wel stenose genoemd) ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden.

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie (GLT). Dit is looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. De looptherapie verbetert de algehele conditie, activeert het herstellend vermogen van het lichaam en verbetert de bloedtoevoer naar de benen. Hier liggen verschillende mechanismen aan te grondslag zoals de vorming van nieuwe bloedvaten, betere bloeddoorstroming en een betere stofwisseling in de spieren. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen, zoals stoppen met roken.

Wat is het doel van het onderzoek?

De vernauwing van de slagaders in de benen bij etalagebenen kan op verschillende plekken zitten: bijvoorbeeld in de liesslagader en/of in de beenslagader. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of de locatie van de vernauwing invloed heeft op de uitkomst van GLT.

Meedoen?

Vind op deze pagina meer informatie over het deelnemen aan deze studie.